PARK

Da bi za svoje člane ustvarili kakovostno in varno okolje za izvajanje aktivnosti na prostem ‒ predvsem gorsko kolesarjenje, obenem pa izkoristili izjemen potencial lokalnih terenov, člani Društva ZAKONcTEDNA že nekaj časa upamo na ureditev kolesarskega poligona za skoke in urjenje gorsko kolesarskih veščin. Kot eno najprimernejših lokacij za ureditev tovrstnega poligona smo prepoznali območje Faletovš nad idrijsko Zaspano grapo.

Območje, ki je trenutno neizkoriščeno, je lastnica družba Kolektor Koling d.o.o. Društvu ZAKONcTEDNA odstopila na uporabo za začasno ureditev v funkcionalen in za občane koristen prostor. Z aktivnimi člani Društva ga nameravamo prostovoljno urediti v kolesarski poligon oziroma park za urjenje gorsko kolesarskih veščin, druženje in preživljanje prostega časa v naravi.

Komu bo kolesarski poligon/park namenjen?

Kolesarski poligon oziroma park bo namenjen vsem občankam in občanom ter ostalim obiskovalcem, ki jih veselijo kolesarjenje in drugi športi v naravi.  Tri kolesarske linije bodo prilagojene za kolesarje z različnim predznanjem in bodo primerne tako za začetnike in otroke kot naprednejše in izkušene kolesarje, ki si želijo več kolesarskih užitkov in adrenalina.

Potek del

Pri delih prostovoljno sodelujejo aktivni člani društva in izkušeni zunanji izvajalci. Objekte in skoke na linijah bomo zgradili iz naravnih materialov, ki jih ponuja samo zemljišče. Ruševine nekdanje kmetije nameravamo urediti v funkcionalen prostor za druženje in oddih ter shranjevanje orodja za vzdrževanje parka.

Celotna ureditev bo obsegala odstranitev grmovja in zemeljska dela z uporabo lažje gradbene mehanizacije in motornih žag. Če bodo dela potekala po planu, si lahko Idrija obeta prvi kolesarski park že do začetka poletja 2020. Zaradi morebitnega hrupa v času izvajanja aktivnosti pa se že vnaprej opravičujemo in vljudno prosimo za strpnost in razumevanje.

Sodelujoči

Za realizacijo planov gre zahvala predvsem družbi Kolektor Koling d.o.o., za podporo in pomoč pa tudi Mladinskemu centru Idrija, podjetju Kaskader d.o.o. in prostovoljcem, ki so sončne konce tedna namenili urejanju kolesarskega parka:

Matjaž Habe
Jan Jereb
Luka Močnik
Blaž Pavšič
Dejan Sedej
Franci Sedej
Peter Svetličič
Aljaž Tratnik
Miha Tratnik Bajc
Matija Klemenčič
Alijo Nalič
Primož Božič
Martin Svetličič

Bodite del naše zgodbe

Ker bomo za ureditev kakovostnih objektov in prostorov potrebovali tudi dodatno pomoč, odprtih rok sprejemamo donacije, bodisi finančne ali materialne. V trenutni fazi nam bo še zlasti prav prišla podpora izvajalcev in obrtnikov pri urejanju objekta za druženje obiskovalcev ter hrambo orodja (zidanje, vgradnja oken, vrat, strešna kritina, zbiralnik za vodo, orodje za delo – lopate, rovnice …).

Kontaktirate nas lahko na telefon 031 585 316 (Miha).

Način dela je trenutno prilagojen epidemiji, zato vse, ki bi radi pomagali, pozivamo, da nas o tem predhodno obvestite. V Društvu se trudimo, da kar najbolje poskrbimo za varnost sodelujočih. Delo je organizirano v manjših ekipah, ki na terenu delajo individualno.

Podatki o Društvu:

Društvo ZAKONcTEDNA ‒ društvo za športe v naravi

E-mail: zakonctednovci@gmail.com

Tel.: 031 585 316 (Miha)

Za gradom 4, 5280 Idrija

TRR SI56 0510 0801 6487 470 pri Abanki d.d.

***

Urejanje parka je sofinancirano s strani Evropske unije preko programa Evropska solidarnostna enota v sklopu solidarnostnega projekta Naj se vrti. S tem projektom želimo mladi v Društvu ZAKONcTEDNA in Mladinskem centru Idrija zainteresirani javnosti ponuditi kakovostne športne vsebine, ki bodo popestrile lokalno dogajanje. S tem naslavljamo lokalno problematiko pomanjkanja dogodkov v kraju in neizkoriščenost športno-turističnih kapacitet v občini.

#EUSolidarityCorps #ESE #movit