BIKE PARK Idrija

Da bi za svoje člane ustvarili kakovostno in varno okolje za izvajanje aktivnosti na prostem ‒ predvsem gorsko kolesarjenje, obenem pa izkoristili izjemen potencial lokalnih terenov, smo člani Društva ZAKONcTEDNA uredili kolesarski park za skoke in urjenje gorsko kolesarskih veščin. Kot eno najprimernejših lokacij za ureditev tovrstnega poligona smo prepoznali območje Faletovš nad idrijsko Zaspano grapo (lokacija).

Območje, ki je bilo neizkoriščeno, je lastnica družba Kolektor Koling d.o.o. Društvu ZAKONcTEDNA odstopila na uporabo za začasno ureditev v funkcionalen in za občane koristen prostor. Z aktivnimi člani Društva smo ga prostovoljno uredili v kolesarski park za urjenje gorsko kolesarskih veščin, druženje in preživljanje prostega časa v naravi.

Komu je kolesarski poligon/park namenjen?

Kolesarski poligon oziroma park je namenjen vsem občankam in občanom ter ostalim obiskovalcem, ki jih veselijo kolesarjenje in drugi športi v naravi.  Kolesarske linije so prilagojene za kolesarje z različnim predznanjem in so primerne tako za začetnike in otroke kot naprednejše in izkušene kolesarje, ki si želijo več kolesarskih užitkov in adrenalina.

Kljub temu, da Bike park Idrija še čaka na uradno otvoritev, bo na uporabo od 4. julija 2020 dalje. Vožnja je na lastno odgovornost, zaradi varnosti v primeru nezgode pa morajo uporabniki (kolesarji) biti člani Društva ZAKONcTEDNA in poravnati letno članarino v višini 15 eur ali dnevno v višini 2 eur. Zainteresirani za včlanitev oziroma vstop v park pišite na zakonctednovci@gmail.com. Vsa zbrana sredstva od članarin bo Društvo ZAKONcTEDNA namenilo v vzdrževanje infrastrukture ter organizacijo športnih dogodkov za občanke, občane in druge obiskovalce.

Društvo ZAKONcTEDNA vse obiskovalce naproša, naj upoštevajo varnostna navodila v parku in spremljajo obvestila, povezana z epidemiološkimi ukrepi. Do Faletovš naj se odpravljajo s kolesom ali peš, avtomobile pa naj parkirajo pri idrijskem stadionu ali trgovskih centrih Tuš in Mercator.

Potek del

Celotna ureditev, ki je potekala v obdobju od sredine januarja do konca junija 2020, je obsegala odstranitev grmovja in skal, zemeljska dela z uporabo lažje gradbene mehanizacije in motornih žag ter ročna dela. Pri ureditvi je sodelovalo 40 prostovoljcev, aktivnih članov Društva ZAKONcTEDNA in izkušenih zunanjih izvajalcev. Objekte in skoke na linijah smo zgradili iz naravnih materialov, ki jih je ponujalo samo zemljišče. Poleg vzdrževanja parka nameravamo v prihodnje urediti še ruševine nekdanje kmetije v funkcionalen prostor za druženje in oddih ter shranjevanje orodja za vzdrževanje parka.

Bodite del naše zgodbe

Ker bomo za ureditev kakovostnih objektov in prostorov potrebovali dodatno pomoč, odprtih rok sprejemamo donacije, bodisi finančne ali materialne. V trenutni fazi nam bo še zlasti prav prišla podpora izvajalcev in obrtnikov pri urejanju objekta za druženje obiskovalcev ter hrambo orodja (zidanje, vgradnja oken, vrat, strešna kritina, zbiralnik za vodo, orodje za delo – lopate, rovnice …).

Kontaktirate nas lahko na telefon 031 585 316 (Miha).

Podatki o Društvu:

Društvo ZAKONcTEDNA ‒ društvo za športe v naravi

E-mail: zakonctednovci@gmail.com

Tel.: 031 585 316 (Miha)

Za gradom 4, 5280 Idrija

TRR SI56 0400 1004 7070 985 pri NKBM

Sodelujoči

Za realizacijo planov gre zahvala predvsem družbi Kolektor Koling d.o.o., za podporo in pomoč pa tudi Mladinskemu centru Idrija, podjetju Kaskader d.o.o. in prostovoljcem, ki so sončne konce tedna namenili urejanju kolesarskega parka:

Primož Božič
Nik Bratuž
Blaž Čuk
Žiga Čuk
Nace Gnezda
Matjaž Habe
Jan Jereb
Tine Jereb
Jernej Kavčič
Martin Klemenčič
Matija Klemenčič
Jaša Konjar
Matevž Konjar
Boštjan Lazar
Tadej Likar
Luka Močnik
Urban Močnik
Matevž Mrak
Nejc Mrak
Alijo Nalič
Nik Pagon
Blaž Pavšič
Anže Petrovčič
David Plesničar
Dejan Sedej
Franci Sedej
Niko Sedej
Miha Smrdel
Jurij Svetličič
Leo Svetličič
Martin Svetličič
Peter Svetličič
Aljaž Tratnik
Miha Tratnik Bajc
Boris Tušar

***

Urejanje parka je sofinancirano s strani Evropske unije preko programa Evropska solidarnostna enota v sklopu solidarnostnega projekta Naj se vrti. S tem projektom želimo mladi v Društvu ZAKONcTEDNA in Mladinskem centru Idrija zainteresirani javnosti ponuditi kakovostne športne vsebine, ki bodo popestrile lokalno dogajanje. S tem naslavljamo lokalno problematiko pomanjkanja dogodkov v kraju in neizkoriščenost športno-turističnih kapacitet v občini.

#EUSolidarityCorps #ESE #movit