TOP 10 ZA TOP FREERIDE!

Pro tips: Martin Svetličič

Foto: Miha Tratnik Bajc

Preden s smučkami zarežemo izven urejenih smučišč, je dobro, da obvladamo vsaj osnove varnega smučanja in gibanja v gorah pozimi. Izkušena smučarska vodnika Martin Svetličič in Dejan Sedej sta nam jih minulo nedeljo približala na prvi freeride delavnici Društva ZAKONcTEDNA v tej sezoni. Na Kanin, ki ponuja najboljše pogoje za alpsko in freeride smučanje, se bomo kmalu vrnili, za začetek pa si preberite njunih 10 nasvetov za varen konc tedna na snegu:

1 Obnovi svoje znanje rokovanja z lavinsko opremo

Nesreča v gorah nikoli ne počiva, zato mora vsak udeleženec freeride delavnice Društva ZAKONcTEDNA uporabljati lavinski komplet (lavinska žolna, lopata, sonda) in čelado. A ustrezna oprema nam lahko koristi le, če jo znamo uporabljati in z njo suvereno rokovati. Na začetku vsake smučarske sezone je zato dobro obnoviti znanje in praktično uporabo na snegu.

2 Zavedaj se svojih (ne)zmožnosti

Zaradi razvoja opreme in priljubljenosti je smučanje izven urejenih smučišč postalo dostopno širšemu krogu smučarjev, tudi s povprečnim ali slabim znanjem. Gibanje na neurejenih območjih je ne glede na naše izkušnje povsod nevarno, predvsem pa je odvisno od snežnih razmer. Da bi jo na ”celcu” odnesli celi, je ključna izbira pravega terena in dobra ocena nevarnosti snežnih plazov. Z vodniki Društva ZAKONcTEDNA se vselej odpravljamo na terene, ki smo jim dorasli, in jih izbiramo glede na lastne zmožnosti in zmožnosti vseh udeležencev.

3 Opremo si pripravi že dan prej

Že dan pred odhodom si pripravi vso potrebno opremo in preveri njeno brezhibnost. Ne pozabi vzeti tudi dodatnega seta baterij za žolno. V gorah so temperature običajno nižje, zato se lahko baterija izprazni hitreje, kot sicer.

4 Spremljaj vremenske razmere

Vremensko dogajanje na območju, kamor se odpravljamo, je dobro spremljati že nekaj dni pred odhodom. Pa ne zato, da bi vedeli, ali moramo s sabo vzeti tudi kremo za sončenje … Pomaga nam, da si lažje ustvarimo vsaj približno sliko o razmerah na terenu in se nanje bolje pripravimo. Če so izrazito neugodne, je smučarsko avanturo bolje prestaviti na ugodnejši konc tedna.

5 Izbiraj varnejša pobočja

Pri izbiri pobočij za smučanje upoštevaj trenutne vremenske razmere in razmere v preteklih dneh. Ne smučaj po pobočjih, kamor je veter nanašal sneg in tako ustvaril klože, opasti in druge nevarnosti. Preden se odpraviš na teren, ga dobro preglej in si izberi smer smučanja, ki se je boš držal. Smer spremeni le v primeru velike nevarnosti.

6 Nikoli ne smučaj sam

Na neurejene terene se vedno odpravi z nekom, ki mu zaupaš in se lahko zaneseš, da bo v primeru nesreče ostal miren in bo znal ustrezno postopati. V primeru, da nas zasuje plaz, nam lahko pomaga le prijatelj, ki je z nami na turi. Če imaš možnost, smučaj v družbi licenciranih učiteljev, ki imajo ogromno izkušenj na terenu in znajo uporabljati lavinsko opremo.

7 Preveri stopnjo plazovitosti

Ko prispemo na teren v Društvu ZAKONcTEDNA vedno preverimo nevarnost proženja snežnih plazov. Če smučamo v bližini smučišča, si lahko običajno pomagamo s plazovnim poročilom, ki je izobešeno v bližini proge in vsebuje informacije o plazovni ogroženosti v zadnjih dneh in na tisti dan. O plazovni ogroženosti sicer poročajo tudi nekatere spletne strani, zadnje preverjanje pa lahko naredimo sami na terenu po eni izmed metod za test snežne odeje. Če nisi seznanjen z nobeno od tovrstnih metod, se raje odpravi domov ali nazaj za rob urejenega smučišča.

8 Vklopi lavinsko žolno

Lavinska žolna je tisti del nujne opreme, ki je precej občutljiv na visoko vlago, nizke temperature, okvare zaradi padcev na tla … Nesmiselno jo je nositi s sabo, če svoje funkcije ne opravlja, zato vedno že pred odhodom preveri, ali deluje pravilno (sledi navodilom za uporabo ali se pozanimaj pri poznavalcu). Vklopi pa jo v trenutku, ko jo daš nase. Žolna ti v nahrbtniku ne bo kaj dosti pomagala, saj v primeru plazu iščemo ljudi, ne pa opreme. Žolno vedno nosimo na sebi nad prvim slojem oblačil tako, da jo lahko hitro dosežemo, izvlečemo in uporabimo.

9 Bodi pripravljen na nenadno spremembo vremena

Vreme je v gorah še bolj nepredvidljivo, zato bodi vedno pripravljen na vse. Morda se boš moral zaradi hitre spremembe vremena obrniti in opustiti misel na izjemno smučarsko avanturo. A sneg te bo počakal, zato nima smisla tvegati poškodbe. V nahrbtniku imej vedno tudi dodatna oblačila.

BONUS TIP

»DON’T EAT YELLOW SNOW,« ker ne, nima okusa po limoni. In upoštevaj: »TREES DON’T MOVE,« prav res ne, zato se uči na napakah drugih – manj bo bolelo, pa še ceneje je. 😉

Sezono lavinskih delavnic smo otvorili 15. decembra in upamo, da je bil to le začetek vseh uživancij na snegu, ki sledijo. Spremljajte dogodke društva ZAKONcTEDNA na Facebooku in Instagramu, da ne zamudite naše naslednje avanture! Se vidimo!