Saj bo kmalu KONC TEDNA!

Če se prej nismo zavedali, koliko je vredno gibanje v naravi in dobra družba, so nas na to opomnili zadnji meseci. In da ne bi brž pozabili nedavne lekcije, smo v Društvu ZAKONcTEDNA ob prvi priložnosti pognali kolesa in s polno paro začeli uresničevati načrtovane aktivnosti. Tako lahko vse, ki ste se vrnili v službo ali šolske klopi, zopet potolažimo z besedami: “Saj bo kmalu KONC TEDNA” in z njim naše ture, izleti, večerna druženja ob ognju. Med tednom pa vas povabimo na ogled športnih dokumentarcev v Filmsko gledališče Idrija ali vas pokličemo na pomoč v novo nastajajoči, prvi kolesarski park v Idriji, kjer občasno tudi sestankujemo.

Povsod, razen za štirimi stenami

V leto 2020 smo člani Društva ZAKONcTEDNA stopili s smelimi načrti in projekti, ki bi prispevali k izboljšanju gorsko kolesarske infrastrukture v Idriji ter občane spodbudili h kakovostnem preživljanju prostega časa na kolesu. Epidemija nas je kmalu prisilila, da predviden program začasno okrnimo, in damo prioriteto tistim aktivnostim, ki jih lahko izvedemo “v ozadju”. Znašli smo se pred dilemo, kako prispevati k zajezitvi širjenja virusa in obenem početi tisto, kar imamo najraje in kar je glavni smoter društva, kako preživljati obilje prostega časa povsod, razen za štirimi stenami.

Ker sta varnost in zdravje na prvem mestu, smo ekstremne in skupne športne aktivnosti dali na stran. Upajoči, da bomo občane poleti že lahko povabili v našo družbo, smo nadaljevali z urejanjem kolesarskega poligona oziroma parka za urjenje gorsko kolesarskih veščin na Faletovšah nad idrijsko Zaspano grapo. Urejanje parka smo seveda prilagodili kriznim razmeram in ga organizirali v manjših skupinah, ki so na terenu delale individualno.

Ob pomoči Kaskaderja in prostovoljcev so dela potekala hitro. Še preden so se ukrepi sprostili in smo lahko lažje zadihali, so na Faletovšah stali prvi objekti. V začetku junija je bager ustavil svojo roko, fantje pa so prijeli za lopate. V prihodnjih tednih jim bo prav prišla pomoč pri ročni obdelavi parka ter urejanju objekta za druženje obiskovalcev in hrambo orodja. Vsi, ki bi se radi podpisali pod prvi kolesarski park v Idriji bodisi s svojim delom ali donacijo, nas lahko kontaktirate na zakonctednovci@gmail.com ali telefon 031 585 316 (Miha).

Spet na kolesu!

Medtem ko posamezni člani Društva ZAKONcTEDNA testirajo linije v kolesarskem parku, drugi spet poganjajo kolesa za našim Urbanom, ki je že prvi vikend po sprostitvi ukrepov organiziral prvo uradno turo Turno-kolesarskega odseka Planinskega društva Idrija. Na Kozini smo se mu pridružili kolesarke in kolesarji z vseh vetrov in že pri prvem vzponu smo zaslutili, da nas čaka vroč, mestoma naporen, a nepozaben dan. Do vrha Slavnika smo dobro predihali pljuča, utrujenost pa nam je dobesedno odpihnilo stran pri koči, kjer smo z vetrom v laseh pomalicali sendviče, štrudlje in energijske ploščice.

“Saj nam gre kar dobro,” sva z Melito ocenili trajanje vzpona. Urban je bil modro tiho. Kot bi vedel, da nas že pri prvem spustu ‒ po sicer luštni singlci ‒ v Prešnico čaka prvi defekt, ki tudi ni bil zadnji. Do konca spusta smo flikali dvakrat. Sledil je ravninski del ture po planinski poti do gradu Socerb. Popestrili so nam ga sence dreves, lepote okolice, na trenutke celo vonj po morju in nato nov defekt. Naši kolegici jo je zagodla počena račna, oddih na Socerbu nam je skrajšala še Borisova počena zadnja guma. Do konca ture smo jo pri življenju držali z nekaj vezicami. Ampak, kaj se zgodi, če kolesarimo s poškodovano, za silo usposobljeno račno? Poči nam. In takrat nam še kako prav pride, če smo v družbi prijetnih mladeničev, ki nas povlečejo do avta.

Kljub vsem pripetljajem je Bani spet pokazal, da ve, kako se kolesarskim turam streže. Na našo prošnjo, naj takšen izlet v kratkem spet organizira, se je hitro odzval. Že 21. junija se bomo z njim podali na 31 km dolgo pot v osrčje snežiškega kraljestva. S parkirišča pred gostilno Črne Njive se bomo povzpeli na Veliko Milanjo, 1099 visok vrh, ki se nahaja vzhodno od Volovje rebri nad Ilirsko Bistrico. Udeležba na turi je brezplačna, zaradi lažje organizacije pa so zaželene prijave na bani.mocnik@gmail.com ali telefon 040 607 675 (Urban).

Foto: Urban Močnik, Jasna Kofol, Miha Tratnik Bajc