Lavinska delavnica na Kaninu

Smučanje izven urejenih smučišč je izjemno lep in zabaven šport, ki pa se pozimi lahko hitro slabo konča. Gibanje v gorskem svetu je v zimskih razmerah namreč nevarno in zahteva poznavanje terena, izkušnje in primerno opremo.

Da bi osnove varnega smučanja in gibanja v gorah približali tudi našim članom in drugim zainteresiranim, smo drugo februarsko soboto namenili freeride delavnici na Kaninu.

Ker je ustrezna in dobra oprema prvi korak do varnejšega gibanja na snegu, smo šestim udeležencem delavnice priskrbeli lavinske sete, nato pa smo jim s tremi izkušenimi smučarskimi vodniki pomagali varno stopiti na zasnežena alpska pobočja. Vodnika Dejan in Martin sta nam pokazala, kako v primeru plazu najhitreje najti zasutega smučarja. Lociranje in izkopavanje pogrešane osebe smo nato vadili in udeležence pripravili na ustrezno ravnanje v realnih okoliščinah. Vsekakor se je plazu najbolje izogniti, zato nas je Dejan seznanil še z metodami za testiranje stabilnosti snežne odeje.

Na delavnici smo spregovorili tudi o spoznavanju terena, ki je na Kaninu zaradi številnih jam in prepadov ključnega pomena. Kljub pastem, ki na nas prežijo na neurejenih smučiščih, so bili udeleženci v varnih rokah naših vodnikov.

V praktičnem delu smo odsmučali nekaj linij po grebenu na italijanski strani, za zaključek pa še po Krnici do B postaje smučišča. Glede na to, da so se s težkimi razmerami na kaninskih pobočjih vsi udeleženci delavnice spopadli z odliko, lahko rečemo, da Idrija premore kar nekaj perspektivnih freeriderjev.

Za izvedbo delavnice se zahvaljujemo predvsem  našim smučarskim vodnikom: Dejanu Sedeju, Martinu Svetličiču in Matevžu Konjarju. Hvala tudi vsem, ki so nam posodili lavinsko opremo za udeležence.

Prihodnjo zimo bomo delavnico zagotovo ponovili, do takrat pa nas spremljajte na spletni strani in spletnih družbenih omrežjih.

Lep smučarski pozdrav!

Zapis in foto: Miha Tratnik Bajc