Furanje po bike parku: ko se nam enkrat pridružiš, se vračaš!

Prvo julijsko soboto se je po prograh Bike & fun Scott parka Cerkno prašilo izpod koles udeležencev poletne MCI Avanture, ki smo jo člani Društva ZAKONcTEDNA organizirali v sodelovanju z ekipo Mladinskega centra Idrija. Boljših vremenskih razmer si za obisk bike parka ne bi mogli želeti in tako je bila skoraj bolj kot zaščitna oprema in čelada obvezna uporaba sončne kreme.

LEKCIJA 1: Na gorskem kolesu bodi sproščen

Obisk bike parka je bil namenjen predvsem začetnikom, zato smo ‒ še preden je šestsedežnica zalaufala v višji prestavi ‒ z našim Miho že dodobra predelali osnove gorskega kolesarstva, nastavitve kolesa, osnove drže na kolesu, priprave kolesa na vožnjo in pravila vožnje po bike parku. Da se na gorskem kolesu nikamor ne mudi, je bila prva lekcija, ki so jo naši udeleženci hitro osvojili in v takem vzdušju je bilo precej enostavno držati nivo sproščenosti in pozitivne energije dobrih šest ur našega druženja. Ko se enkrat naučiš sproščeno upravljati kolo, pa je tudi premagovanje ovir na progah mala malca!

Demonstrira: Miha Tratnik Bajc

LEKCIJA 2: Začni pri osnovah

Kolesarjenje lahko skoraj vsak hitro osvoji, gorsko kolesarjenje pa zahteva tehnično obvladovanje kolesa, dobro telesno pripravljenost ter pravilno oceno zahtevnosti terena in lastnih sposobnosti. Čeprav so bike parki idealni za učenje novih kolesarskih veščin in spretnosti, je za vožnjo potrebno vsaj obvladovanje osnov. A za demonstracijo hitrega zaviranja, pospeševanja, zavijanja, spustov in vzponov ter preskakovanja manjših ovir (bunny hop) Dejan ni potreboval več kot pol ure, saj so naši začetniki osnovne elemente hitro osvojili in že po prvem spustu nam je postalo jasno, da jim je gorsko kolesarjenje pisano na kožo.

Zavija: Dejan Sedej

LEKCIJA 3: Zavedaj se svojih zmožnosti

Dober gorski kolesar se ne meri z zahtevnostjo prog, ki jih fura, temveč s tehniko furanja in obvladovanjem kolesa. Še zlasti začetniki ne pretiravajte s postavljanjem ciljev in se raje najprej lotite enostavnejših prog. Hitrost spustov stopnjujte šele takrat, ko dobro poznate progo in ovire na njej. Spusti in premagovanje ovir so za telo precej naporni, zato si je med spusti dobro vzeti tudi pavzo. Ne le, da si boste s postopnim napredovanjem na zahtevnejše proge in prihranili marsikateri padec in poškodbo, temveč boste na ta način tudi lažje izboljšali tehniko vožnje.

LEKCIJA 4: Vztrajaj!

Prav posebna motivacija je, ko s sedežnice opazuješ izkušene spustaše, kako z lahkoto peresa vijugajo po progah bike parka, skačejo čez ovire in pri tem od navdušenja vriskajo. A za tako vožnjo so poleg ustreznega gorskega kolesa in opreme potrebne predvsem vaja, premišljenost, vztrajnost ter premagovanje lastnih strahov. Če jih premaguješ v dobri družbi, toliko bolje! In na našo družbo lahko vedno računaš! 😉

Fura: Miha Tratnik Bajc

Ker je skupno mnenje naših udeležencev, da bi moralo takih dogodkov biti več in da se bodo z veseljem vrnili v našo družbo, se bomo potrudili, da kmalu spet organiziramo podobno avanturo – tudi za tiste prijavljene, ki se nam tokrat niste mogli pridružiti. Do takrat pa nas followajte na Facebooku in Instagramu, da nas ulovite na ostalih dogodkih!

Že 3. avgusta se vračamo z novimi aktivnostmi v Idrijsko Belo, kjer z ekipo Mladinskega centra pripravljamo pravi mali festival outdoor športov. Udeležba je obvezna za vse, ki takrat ne odhajate na dopust! 😉

Za izvedbo MCI Avanture v Bike park Cerkno se zahvaljujemo tudi ekipi Term in smučišča Hotel Cerkno, Maticu Carlu in vsem animatorjem Društva ZAKONcTEDNA.

Dogodek je bil financiran s strani Evropske unije preko programa Evropska solidarnostna enota v sklopu solidarnostnega projekta Naj se vrti. Gre za projekt skupine aktivnih mladih iz Društva ZAKONcTEDNA in Mladinskega centra Idrija, ki si želijo organizirati kakovostne športne dogodke, ki bodo doprinesli k popestritvi lokalnega dogajanja. S tem naslavljajo lokalno problematiko pomanjkanja dogodkov v kraju in neizkoriščenost športno-turističnih kapacitet v občini.

#EUSolidarityCorps #ESE #movit 

#mtb #bikepark #ionlyridepark #bikeparkcerkno #zakonctedna #enduro #nature #mtblife #cerkno #visitcerkno #jump #saturday #sun #shred #fun