Aktivna Bela 2019: Ko dežuje, oblečeš kopalke in greš v vodo

Prvo avgustovsko soboto smo iz garaž, omar in podstrešij potegnili kolesa, tekaške čevlje, smučke, kajake, SUP deske, družabne igre in gurtne, skratka vse za popestritev poletnega dne v Idrijski Beli. Če bi nam bilo mar za vreme, bi vzeli še pelerine, tako pa smo se po tekaškem treningu in kolesarski turi raje preoblekli v kopalke.

Mali festival outdoor športov, ki smo ga Zakonctednovci 3. avgusta organizirali z ekipo Mladinskega centra Idrija, smo otvorili tako, kot se spodobi – aktivno! Gorski kolesarji so z Urbanom zagrizli proti Hlevišam in se v Idrijsko Belo vrnili še preden jim je namočilo traile, tekači so stestirali vrhunske trail runnerce Raidlighta Slovenija in na kardiotreningu Mateja Markoviča še prosili za dež in ohladitev, naša ekipa pa je medtem pridno pumpala SUP deske na 15 PSI.

15 črtic so menda odčitali tudi na vodnem termometru na Lajštu, kar pa udeležencev Dejanove kajakaške delavnice ni prav nič prikrajšalo za užitek. Padcem v vodo se je izogibal le Sven, ki se je spretno sprehajal po gurtni z enega brega na drugega, kdor se je preizkusil na SUP deski pa je računal na to, da se s SUP-a NAČELOMA ne pade. In če bi vedeli, da se bodo obiskovalci tako množično grebli za deske, bi ekipo Quiksilver Windsurf School prosili še za kakšno več.

Čeprav smo ljubitelji outdoor športov vsega vajeni in smo se dežju hitro prilagodili, smo malce objokovali, ko nam je dodobra namočilo podlago za kino pod zvezdami in smo projekcijo kratkega filma morali prestaviti.

Potem pa so v spremstvu Kluba idrijskih študentov v središče dogajanja prispeli najbolj vztrajni kolesarji, Peter Dirnbek je zabrenkal prvi akord, iz brunarice Gostišča Barbara je zadišalo po svežih burgerjih, ekipa Praznika idrijskih žlikrofov je začela deliti prve porcije pristnih idrijskih žlikrofov, na razstavne prostore Tekaško smučarskega kluba, ekipe CROC, HG Traila Idrija in tabornikov iz Roda Kranjskega jegliča pa so posijali sončni žarki in v hipu se je zvedrilo tudi vzdušje v Idrijski Beli.

Če ste dogajanje zamudili ali preskočili, se nam pridružite 5. septembra pred Mladinskim centrom Idrija, kjer bomo izvedli še sklepno dejanje letošnje Aktivne Bele – premiero športnega dokumentarca Sofia domačina Matica Carla in Maje Žerak. Do takrat pa vabljeni k ogledu vseh utrinkov, ki sta jih v foto objektiv tokrat ulovila Miha Tratnik Bajc in Marko Čuk.

Za pomoč pri izvedbi Aktivne Bele 2019 se organizatorji zahvaljujemo vsem sodelujočim, ki so prispevali v programu, ter Mestni knjižnici in čitalnici Idrija, ekipi Razzor Grafika, radiu Primorski val in Radiu Slovenija. Posebna zahvala pa gre tudi našim športnim animatorjem – vodji kardio treninga Mateju Markoviču, slacklinerju Svenu Burniku, učitelju kajaka Dejanu Sedeju in vodji turno kolesarskega odseka Planinskega društva Idrija Urbanu Močniku.

***

Dogodek je financiran s strani Evropske unije preko programa Evropska solidarnostna enota v sklopu solidarnostnega projekta Naj se vrti. Gre za projekt skupine aktivnih mladih iz Društva ZAKONcTEDNA in Mladinskega centra Idrija, ki si želijo organizirati kakovostne športne dogodke, ki bodo doprinesli k popestritvi lokalnega dogajanja. S tem naslavljajo lokalno problematiko pomanjkanja dogodkov v kraju in neizkoriščenost športno-turističnih kapacitet v občini.