Otvoritev sezone na snegu: Novembrska avantura na Kanin

Foto, video in tekst: Miha Tratnik Bajc

Ko te Dejan pokliče po telefonu in pozdravi z besedami »A smo za eno avanturo,« ga ne smeš zavrniti, saj bi se gotovo prikrajšal za nekaj odbitega. Tako je bilo tudi pred nedeljskim pobegom v zimsko pravljico na Kanin.

Letošnje poletje je prineslo verjetno ene najbolj prijetnih dni na kolesu v celi kolesarski sezoni. Jesen pa je čas, ko na vrata že trka zima in temu primerne so tudi ohladitve in padavine. Nič kaj prijazno vreme za outdoor frike.

Dež, dež, dež. In še malo dežja!  

No ja, vsaj zdi se nam tako, ko se v naših luknjah odpravljamo na razmočene kolesarske ture ali pa se pred mokrim tušem skrivamo pod dežniki in toplo streho. V visokogorju pa te dni že tušira z belimi kosmiči.

Z Dejanom sva vreme spremljala že nekaj dni pred odhodom in pripravila vso potrebno opremo. Iz nizkega štarta sva se na sončen dan s pickupom odpeljala proti Bovcu, kjer se nama je na zadnjih sedežih pridružil še Tin, in tu se je naša avantura lahko zares začela. Odpravili smo se proti C postaji kaninske vzpenjače, ki trenutno še ne obratuje, je pa po zaslugi Kaskaderja možen dostop po lepem kolovozu vse do vrha smučišča.

Z rdečo mazdo smo se vzpenjali vse više, temperature pa so z vsako rajdo padale niže. V ustih smo okušali svež zimski zrak in v zadnjih ovinkih je bila cesta že čisto bela. Kmalu je postala prestrma za obutev našega terenca, zato smo ga malo pred C postajo zapustili, si nadeli freeride smuči in odkorakali više v snežno deželo.

Sneg, sneg, sneg. In še malo snega!

Škripal je pod našimi koraki in se nam bleščal v oči, pogled na obarvano bovško dolino pa nas je opominjal, da je še vedno jesen. Po dobri uri smo stali na vrhu kaninskega smučišča, kjer smo bili nagrajeni z izjemno panoramo vse do Tržaškega zaliva. A prava poslastica je šele sledila.

Sneli smo kože, zapeli vezi in zdrveli po kaninskih pobočjih proti Italiji. Pogoji za smučanje so bili fenomenalni, verjetno boljši kot marsikateri dan v lanski sezoni. Z vrha Sedla smo najprej odsmučali do Prevale in se nato povzpeli nazaj na Sedlo. Osončena strmina proti Sloveniji je bila še slajša. Pri drugem spustu smo v svež sneg zarezali mimo zgornje postaje vzpenjače.

Ker smo se v snežne strmine podali v dokaj slabi formi, nas je prvi dan na snegu precej izčrpal. A bela idila nam je dajala novih moči. Dober meter snega na Kaninu je žal premalo za obisk težavnejših terenov, zato smo smučali predvsem po trasah smučarskih prog, še vedno pa dovolj, da smo lahko prismučali vse do avtomobila brez ene same praske na naših plohih.

Zimsko sezono 2019/20 smo v velikem stilu otvorili 10. novembra in upamo, da je bil to le začetek vseh uživancij na snegu, ki sledijo. Spremljajte dogodke društva ZAKONcTEDNA na Facebooku in Instagramu, da ne zamudite naše naslednje avanture! Se vidimo! 😉❄️