Banijevih 5 za varno furanje v temi

Ker so pozimi dnevi kratki in nam po napornem delovnem dnevu ostane le malo časa za gibanje na soncu, je nočno furanje skoraj edina rešitev, še zlasti za kolesarske navdušence. Čeprav se dnevi že podaljšujejo, je zaradi takšnih in drugačnih obveznosti, ki se rade zavlečejo do poznega popoldneva, težko uloviti zadnje sončne žarke.

Z vožnjo po temi vsaj malo nahranimo športnega duha, obenem pa odkrijemo povsem nove dimenzije spusta po stezicah, ki jih pri dnevni svetlobi prevozimo brez težav in so zato že malce dolgočasne. Ponoči pa skrivajo več pasti in ugank. Snop kolesarske luči kolesarja namreč prisili, da se bolj osredotoči na osvetljeni del poti. Tako morda opazi kakšno podrobnost, skalo ali korenino več, kot če bi se vozil podnevi. Ker kolesarska lučka meče senco na ovire, je pot videti bolj dvodimenzionalna in kolesar mora čez ovire včasih iti na slepo.

Če vas zanima, kako se v Društvu ZAKONcTEDNA spopadamo z ovirami ponoči, se nam pridružite na četrtkovih nočnih turah, ki jih bomo tudi v letu 2020 organizirali, dokler nam bo tema to dopuščala. Pofočkajte se v Facebook dogodek in bodite na tekočem z lokacijami tur. Zaželene so predhodne prijave na: bani.mocnik@gmail.com ali na telefon 040 607 675.

V primeru, da se boste tovrstnih podvigov lotili sami, pa še pet kratkih nasvetov za vožnjo s kolesom ponoči:

  1. LUČKA: Ni vsaka lučka primerna za vožnjo s kolesom! Čelne svetilke in pohodniške luči tu odpadejo, saj ste z njimi lahko le vidni na cesti, podlago pa boste bore malo videli, še zlasti, če se boste pri spustu vozili hitreje. Priporočamo lučko s svetilnostjo vsaj (!) 800 lm ali več. Mimogrede: če se nam želite pridružiti pri nočnih turah, imamo eno lučko viška.
  2. Izbirajte KRAJŠE IN ŽE ZNANE POTI.
  3. OPREMA: Pozimi je ponoči še posebej hladno, zato za vsak slučaj s sabo vzemite dodaten sloj oblačil, pa čeprav le v nahrbtniku.
  4. BATERIJA: Vsaj nekaj ur pred odhodom na turo preverite baterijo in jo po potrebi napolnite, četudi še ni povsem izpraznjena.
  5. ENERGIJSKI VNOS: S seboj vzemite kakšen prigrizek več, saj v hladnejših razmerah porabimo več energije.

Zapis: Urban Bani Močnik

Foto: Miha Tratnik Bajc