Zakaj je gorsko kolesarjenje ZAKON!

#1 Na kolesu presegaš lastne meje
Začneš kolesariti … Po dnevih, tednih, mesecih ugotoviš, da še vedno ne obvladaš vseh trikov na kolesu in še zdaleč nisi tako hiter, kot tvoji kolesarski kolegi. Ne obvladaš jih niti čez leto ali desetletje. A v desetih letih si na kolesu postal spretnejši in samozavestnejši, pripravljen si tudi na bolj zahtevne gorsko kolesarske podvige in povsem suvereno premaguješ tehnično zahtevnejše vzpone in spuste. Kolo ti bo vedno ponujalo nove izzive in z vsakim doseženim ciljem se boš počutil kot zmagovalec!

Foto: Tilen Klinc
Fura: Miha Tratnik Bajc
#2 Brez težav ostaneš v top formi
Vožnja po brezpotjih te je zasvojila. Gorsko kolesarjenje ni več le hobi, temveč tvoj novi življenjski slog.
Ne glede na to, kako izmučen si po napornem delovnem dnevu, vsako minuto prostega časa preživiš na kolesu nekje v bližnjih hribih. Nova energija, moč, dobra forma in izklesano telo pa so le stranski produkt tega.

Foto: Miha Tratnik Bajc
Fura: Miha Klemenčič
#3 S kolesom lahko letiš!
Dovolj je že, da s kolesom skočiš s pločnika na cesto. Od trenutka, ko se bosta obe kolesi prvič odlepili od tal, boš zaljubljen v občutek letenja. Takrat bosta obstajala le ti in kolo. Želel si boš premagovati vedno večje ovire, skakati višje in dlje, saj te bodo trenutki svobode v zraku zasvojili kot droga.

Foto: Miha Tratnik Bajc, Jakob Klemenčič
V zraku: Miha Tratnik Bajc
Foto: Miha Tratnik Bajc
V zraku: Rudi Pintar
#4 S kolesom pobegneš realnosti
Ko imaš v šoli ali službi že vsega čez glavo, je tvoja edina misel le še kolo. Med vožnjo se sprostiš in dobiš svež pogled na težave, ki so se nabrale čez dan. Zadihaš s polnimi pljuči in domov se vrneš kot prerojen.

Foto: Miha Tratnik Bajc
Na kolesu: David Ivartnik
#5 Si v stiku z naravo
Med vožnjo po gozdnih stezicah se naučiš živeti v trenutku in resnično uživati v vsem, kar ti ponuja narava. Sem pa tja srečaš kakšno živalco, ki je sicer ne bi. Pazi se le medvedov in volkov! 

Foto: Miha Tratnik Bajc
Fura: Peter Svetličič
#6 Resnično prebudiš otroka v sebi
Pozabi na red in čistočo med vožnjo … če ne preneseš blata in odrgnin, se raje loti cestnega kolesarjenja ali spinninga.
Gorsko kolo je narejeno za avanturiste in raziskovalce, ki radi tvegajo in jim ni mar, če se umažejo. Nihče te ne bo obsojal, če se boš domov vrnil kot prašič … no, razen mama ali žena. Poskrbi le, da boš do naslednje ture očistil vsaj kolo!

Foto: Aljoša Mlakar
Umazan ko prašič: Miha Tratnik Bajc
#7 Od tu naprej je vse le še neskončna avantura
Ko boš raziskal že vse poti po lokalnih hribih in gozdičih, bo v tebi rastla želja po novih in boljših trailih. Spogledovati se boš začel po terenih vse dlje od doma, dokler ne boš rezerviral prvega gorsko kolesarskega dopusta. Kolo te bo popeljalo daleč stran od gruč turistov v nepoznane kraje z neokrnjeno naravo in prečudovitimi razgledi, ki so dostopni le najbolj vztrajnim.

Foto: Miha Tratnik Bajc
#8 Na kolesu spoznaš izjemne ljudi!
Morda so prav zaradi umika iz mestnega vrveža in gibanja na svežem zraku gorski kolesarji načeloma sproščeni in odprti ljudje, ki vedno držijo skupaj. Odstotek bedakov je v tej skupnosti na srečo precej nizek, zato boš na gorskem kolesu brez težav spoznal nove najboljše kolege, ki ti bodo pomagali premagati vsakršno oviro, ki ti bo prišla pred kolo.

Foto: Miha Tratnik Bajc
Fura: Miha Klemenčič, poleg Matevž Govekar, Jakob Klemenčič, Matjaž Lozar, Matjaž Budin, Miha Smrdel
#9 Za vsakega se najde nekaj
Ljudje smo si različni. Še dobro, da obstaja toliko različnih zvrsti gorskega kolesarjenja, da si lahko vsakdo najde svojo. Lahko si zagrizen športnik in te zanima le, kako boš razvil kar največ moči na pedala, ali pa iščeš predvsem dobro družbo in si želiš izvajati vratolomne trike. Seveda pa se najdejo tudi srednje poti.

Foto: Miha Tratnik Bajc
Furata: Jakob Klemenčič in Jernej Kavčič

#10 … PIVO!

Po večurnem furanju ti gotovo pripada pivce ali dve. Več ko furaš, več piv si zaslužiš in lažje gredo po grlu. 😉

V soboto furaj z nami po idrijskih gričih – kolesarsko turo zaključimo na Karavani domačih pivovarn!  Več o tem pa na Facebooku (klik klik).